21. ISKRIVI SMEH NA USTIH VSEH

Kulturni center Lojze Bratuž in Zveza slovenske katoliške prosvete,  prirejata 21. izvedbo niza ISKRIVI SMEH NA USTIH VSEH.

V torek,  26. februarja, ob 20. uri, bo najprej na sporedu nagrajevanje natečaja Mladi oder, ki ga razpisujeta Zveza slovenske katoliške prosvete in Slovenska prosveta iz Trsta. Otroška gledališka skupina SKD Hrast iz Doberdoba bo z igrico Rdeča kapica v deželi branja  nastopila na večeru pred pričetkom nagrajevanja.

         V petek, 1. marca ob 20. uri bo na vrsti Dramski odsek PD Štandrež s komedijo Neila Simona Bosa v parku. Režijo so tokrat zaupali Janezu Starini. Delo ameriškega komediografa Simona je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja doživelo tudi filmsko različico. Za prevod v slovenščino je poskrbel Dušan Tomše. Zgodba govori o zaljubljenem mladem paru, ki že po nekaj dneh zakonskega življenja zaide v krizo. To je romantična komedija s pridihom realnosti iz vsakdanjega življenja. Bodisi premiera igre, ki je bila v župnijski dvorani v Štandrežu 26. januarja kot ponovitev, dan pozneje, sta bili polno zasedeni in pri publiki dobro sprejeti.

         V četrtek, 28. marca, ob 20. uri bo nastopila Mladinska gledališka skupina M+ S.K.P.D.  F.B. Sedej iz Števerjana s predstavo Baron sedi na veji. Predstava, ki so jo premierno uprizorili 22. aprila 2018 v župnijskem domu v Števerjanu, je povzeta po Calvinovem romanu Baron na drevesu. Avtorica priredbe in režiserka je Patrizia Jurinčič Finžgar. To je zgodba, ki mlade člane M+ postavlja v vlogo staršev in obenem v vlogo otrok. Raziskuje nujnost po odkrivanju lastne poti in podpira mladostniško trmo, hkrati pa ugotavlja njeno smiselnost in nesmiselnost. Je himna otroštvu in himna starševstvu: je želja, da bi se znali polobli vedno znova zbližati in prisluhniti druga drugi. Izvirnik z naslovom Il barone rampante je Jurinčičeva dramatizirala in priredila za svoje mlade igralce, ki so z veseljem sprejeli ta novi gledališki izziv, kljub temu da je bil vse prej kot enostaven. Celotna ekipa pa se je dobro odrezala, saj je bila predstava uvrščena v regijski program državnega tekmovanja mladinskih skupin Festival Vizije ter v finale državnega tekmovanja mladinskih skupin Festival Vizije. Na 31. Čufarjevih dnevih, festivalu ljubiteljskih gledališč, na Jesenicah pa je osvojila nagrado “Nova gaz” za najboljše kolektivno delo vseh ustvarjalcev.

         Vse omenjene predstave, v sklopu niza Iskrivi smeh na ustih vseh, bodo v veliki dvorani Kulturnega centra Lojze Bratuž. Za predstavo ob natečaju Mladi oder je vstop prost. Za ostali dve predstavi se za nakup vstopnic lahko obrnete na  Kulturni center Lojze Bratuž – tel. 0481 531445 e-mail: info@centerbratuz.org ali na  Zvezo slovenske katoliške prosvete –  tel. 0481 538128 e-mail: zskp_gorica@yahoo.it.  

Related Posts