ZSKP na Okusih ob meji

ZSKP na Okusih ob meji

Mesto Gorica se počasi pripravlja na svojo največjo prireditev Okusi ob meji, ki bo stekla v četrtek, 26. septembra. Mestne ulice bodo zopet poplavili  ljudje, zvoki, vonjave in vse bo utripalo ob dobrotah in specialitetah evropske in svetovne kuhinje. Tudi pri ZVEZI SLOVENSKE KATOLIŠKE PROSVETE iz Gorice se že pripravljajo na sodelovanje pri  omenjeni poulični manifestaciji, ki se bo odvijala po goriških ulicah od 26. do 29. septembra. Številke že potrjujejo, da bo letošnja izvedba res rekordna.  Na najbolj priljubljenem festivalu hrane in vina na severovzhodni regiji, ki ga organizira Občina Gorica s prispevkom Dežele F.J.K., Gospodarske zbornice in Fundacije Carigo ter  ob podpori Posojilnic F.J.K. in Conad, bo letos prisotnih 413 stojnic, daleč največjim številom doslej. Glede na nenehno večje zahteve in zahvaljujoč ustrezni lokaciji so organizatorji uspeli zadovoljiti resnično izjemno število udeležencev in razstavljavcev, ki predstavljajo kar 54 držav na vseh celinah, razporejenih na približno 20 lokacijah, med geografskimi vasmi in tematskimi potmi. Tudi letos bodo v kotičku Salotto del Gusto prisotni slavni kuharji, vodilne osebnosti iz sveta vina, kulture in zabave.

          Tako kot prejšnja leta, bo ZVEZA SLOVENSKE KATOLIŠKE PROSVETE postavila veliki šotor v ulici Crispi, ob Trgovinski zbornici ter stojnico za prodajo piva. Skupaj s stojnicami društev SABOTIN iz Štmavra, F.B. SEDEJ iz Števerjana, VRH SV. MIHAELA, HRAST iz Doberdoba, katerim se bo pridružila še stojnica VINOTEKE ŠTEVERJANSKI GRIČI, bo sestavila skupen prostor, t.i. zamejsko vas. Ponudba enogastronomskih dobrot bo raznolika. Vsako društvo bo ponudilo svoje specialitete. Pri Vinoteki in društvu F.B. Sedej se bo lahko pokusilo pohanega merjasca, ročno rezan surov pršut in seveda žlahtno briško kapljico; pri društvu z Vrha bodo dekleta ponujala  sladoled s prelivom domačega olja, bezga, teranovega likerja in čokolade; društvo Hrast bo peklo slane in sladke palačinke, mogoče bo pokusiti teranov liker; pri društvu Sabotin bodo pripravili divjega prašiča s polento, njoke z racino pečenko in njoke s slivami ter dunajski zrezek s krompirjem. Poleg kulinarike bo poskrbljeno tudi za glasbeno razvedrilo. Na odru pod šotorom se bodo vse štiri dni razvrstili razni domači ansambli. V četrtek, ob 19.30 bodo nastopili učenci Slovenskega centra za glasbeno vzgojo EMIL KOMEL iz Gorice, v petek zvečer bo slovensko narodno-zabavno glasbo igrala skupina ABC, v soboto zvečer bo na vrsti rock glasba s skupino LOVE GUNS, v nedeljo, od 13. ure dalje, pa bo na odru skupina BRIŠKI KVINTET.

          Člani Radio Spazio, ki predvaja slovenske oddaje, bodo vrteli narodno-zabavno glasbo.

          Predsednica Zveze slovenske katoliške prosvete, Franca Padovan, se zahvaljuje društvom, ki so pristopila k temu projektu, občini Gorica v osebi župana Rodolfa Ziberne in odbornice Arianne Bellan, ki podpira tovrstne zamisli in je tudi letos dodelila Zvezi ta lep prostor, g. Albanu Marusiču družbe Spea Service, ki skrbi za tehnični del in nenazadnje g. Walterju Bandlju, predsedniku Sveta slovenskih organizacij, ki nam stoji vedno ob strani in od vsega začetka podpira ta projekt. Istočasno vabi, v četrtek, 26. septembra, ob 19.30, na odprtje skupne stojnice slovenskih društev v ulici Crispi.  

Related Posts