KD Sabotin

Za razvejano društveno dejavnost v vasi Štmaver skrbi Kulturno društvo Sabotin. V društvu delujeta tudi moški in otroški pevski zbor Štmaver. Zamisel za nastanek kulturnega društva, ki bi povezovalo družbeno aktivne domačine, se je porodila leta 1975 na prazniku svetega Valentina, ki je najbolj občuten dogodek v Štmavru. Dne 4. marca 1988 so se prav v prostorih župnišča zbrali Gabrijel Figelj, Jordan Figelj, Ivan Peršolja, Joško Feri, Loredana Valentinčič, Lovrenc Peršolja, Irena Ferlat, Valentina Feri, Elena Rustija in Nadja Kovic, ki so ob prisotnosti notarja uradno ustanovili Kulturno društvo Sabotin in potrdili statut. Istega leta so se začeli z goriško občino dogovarjati za uporabo štmavrskega šolskega poslopja, ki bi moralo postati sedež društva in pevskega zbora.

Leta 1990 si je društvo pridobilo uradni žig in organiziralo občni zbor. 14. oktobra istega leta je v sodelovanju z rajonskim svetom za Pevmo, Oslavje in Štmaver, osnovno šolo iz Pevme in Mariom Mutom organiziralo prvi jesenski pohod na Sabotin.

Leta 1999 je KD Sabotin z jubilejnim koncertom proslavilo tri pomembne obletnice, in sicer desetletnico uradne ustanovitve in desetletnico otroškega pevskega zbora ter štiri desetletja delovanja moškega pevskega zbora.

Leta 2000 so člani društva prvič pripravili pustni voz z naslovom Millenium bug in zasedli prvo mesto na povorki v Gorici in drugo mesto v Sovodnjah. Navdušenje je bilo veliko, začela se je bogata zgodba pustnih vozov Kulturnega društva Sabotin, polna zadoščenj, ki se uspešno nadaljujejo še danes.

Leta 2004 so bili v središču moški pevci. KD Sabotin in KUD Zali Rovt iz Tržiča pri Kranju sta praznovala vstop Slovenije v Evropsko Unijo z zgoščenko, ki sta jo posnela skupaj in je izšla z naslovom V veter ujete pesmi.

Od 23. do 26. septembra 2010 se je društvo prvič udeležilo prireditve Okusi ob meji skupaj z društvom Naš prapor iz Pevme. Od leta 2016 sodeluje skupaj s preostalimi društvi ZSKP pod velikim šotorom v ulici Crispi, v katerem običajno doni slovenska glasba mladih domačih izvajalcev.

Ob vseh omenjenih mejnikih, ki so pomembno zaznamovali delovanje Kulturnega društva Sabotin, njegovi kulturni delavci vsako leto sodelujejo pri številnih tradicionalnih srečanjih, kot so Pohod treh mostov, zahvalna nedelja, martinovanje, Soška regata in od leta 2020 nočni gorski tek na Sabotin, imenovan Sabotin mini vertikal. V društvenih prostorih občasno vodijo tečaj telovadbe za odrasle ter vsako leto pripravijo vsaj dve razstavi in gostijo gledališko skupino iz okolice. Za otroke deluje gledališka delavnica s sodelovanjem na natečaju Mladi oder, tečaj šaha in poletno središče.

Ul. case Noris, 4

 

34170 Gorica (GO)

 

Predsednik Matjaž Pinta
Presidente Jurij Paljk